Správne členenie ostrova Ischia

Ischia – ostrov večnej mladosti a plačúceho obra má ako som už spomínala rozlohu zhruba 45km2, no aj napriek tomu je najväčší v Neapolskom zálive. Po obvode má ostrov zhruba 35km, čomu zodpovedá aj dĺžka „diaľnice“ – hlavnej cesty na ostrove. Správne je ostrov rozdelený na 6 obcí:

Ischia – hlavné mesto nachádzajúce sa na severovýchode ostrova je rozdelené na dve hlavné časti Ischia Porto – obchodné centrum s prístavom, administratívnymi budovami, bankami, hotelmi a exkluzívnymi butikmi. Domy sú vybudované terasovite okolo polkruhového prístavu, ktorý bol pôvodne zaplaveným sopečným kráterom a za vlády Ferdinanda II. bol v roku 1854 prepojený kanálom s morom, čím sa stal jedným, z najbezpečnejších prístavov a Ischia Ponte – pôvodná rybárska dedinka, ktorá si dodnes zachovala svoju historickú podobu, kde možno nájsť staré Múzeum mora a aj dominantu mesta a celého ostrova – Aragonský hrad (dnes celý v rukách súkromníka), opradený mnohými legendami a vybudovaný na ostrove, ktorý s pevninou spája umelo postavený most. Neďaleko hradu sa v mori nachádzajú kamene svätej Anny. V dávnych časoch sa k nim na lodičkách plavili tehotné ženy a ženy v šestonedelí v presvedčení, že sa plavia k bohyni plodnosti za požehnaním.

Casamicciola Terme – druhý najväčší prístav, jediné miesto na ostrove s nemocnicou a miesto najstarších termálnych kúpeľov na ostrove, ktoré bolo kompletne zničené zemetrasením v roku 1883 a neskôr znovu vybudované. Zároveň legenda hovorí, že práve sem, do jaskyne Castiglione sa uchýlila Sybila z Kuny, aby predpovedala príchod Krista.

Lacco Ameno – jedna z najmenších obcí na ostrove, v ktorej sa ale nachádza heliport pre vrtuľníky najmä leteckej záchranky. Mesto je vybudované okolo malej zátoky San Montano na úpätí hory Monte Vico a je považované za miesto, kde sa prvý krát v 8. Storočí pred n.l. vylodili starí Gréci a začali osídľovanie tohto malebného ostrova. Symbolom mestečka sa však stala skala dnes nazývaná vďaka svojmu tvaru „Fungo“ (huba) – pôvodne lávová vyvrelina, ktorú postupne opracoval vietor a more. V Lacco Amenu tiež stával prvý hotel, ktorý hostil také osobnosti ako Andersen alebo Maria Curie, z tých novodobejších princezná Diana alebo Karel Gott . Nachádza sa tu aj najstarší kostol na ostrove, kostol patrónky mesta, Santa Restituta.

Forio – najväčšie mesto ostrova leží uprostred západného pobrežia a patrí medzi turisticky najvyhľadávanejšie, vďaka svojim veľkým piesočnatým plážam (San Francesco, Chiaia, Citara). Je to tiež známe vinárske centrum, nakoľko až 60% produkcie vína pochádza práve z tejto oblasti. Zároveň je to aj mesto kostolov – celkovo sa ich tu nachádza až 24 a medzi tie najznámejšie patrí farský kostol St. Vito, ktorý má dve veže – na jednej sú hodiny, na druhej kostolné zvony. Za najzaujímavejší ale možno považovať kostol Santa Maria delle Neve – Soccorso, ktorého biela fasáda sprevádza námorníkov a rybárov na ich výprave. Vo vnútri možno obdivovať nádherný drevený kríž, ktorý ako hovorí legenda, bol nájdený na pláži pod kostolom počas veľkej búrky a svojou mocou často pomohol zachrániť lode pred stroskotaním na útesoch. Na pamiatku piatich, ktorým sa to nepodarilo možno dodnes nájsť pred kostolom päť kovových krížov. Do kostola sa dodnes chodia modliť manželky, priateľky, matky námorníkov, ktorí vyplávajú na more za ich šťastný návrat. Za odmenu nechávajú v kostole modeli lodí. Preto sa aj kostol stal známy ako kostol námorníkov a rybárov. Zároveň je to jediný kostol, v ktorom sa pri svojej návšteve na ostrove Ischia zastavil pápež Benedikt XVI a v ktorom, resp. pred ktorým odslúžil aj omšu určenú pre mladých do 25r. Bola to zatiaľ prvá a jediná návšteva hlavy cirkvi na tomto ostrove. Kostol môžete poznať dokonca aj z filmu „Nebožtíci prajú láske“. Avšak čo podľa mňa robí mesto Forio najznámejším a najvyhľadávanejším je prítomnosť termálnych kúpeľov Poseidonové záhrady a botanická záhrada La Mortella.

Serrara Fontana – je najvyššie položenou obcou na ostrove a ideálnym východiskovým miestom na podnikanie výletov do hôr. Rozhodne odporúčam vychádzku na najvyššiu horu Monte Epomeo (787m.n.m), na ktorú sa pri zvolení tej správnej cesty dostanete príjemnou prechádzkou lesom za necelých 40 minút. Na polceste je dokonca možnosť občerstviť sa v malom obchodíku so suvenírmi a nápojmi, kde Vás za malý poplatok alebo milý úsmev nechajú aj ísť na toaletu . Pod správu obce Serrara Fontana ale patrí aj malebný výbežok polostrova Sant´ Angelo – pôvodná rybárska dedinka, ktorá je najteplejším miestom na ostrove, kde sa dá v zálive, vďaka vyvieraniu horúcich prameňov priamo do mora kúpať praktický celý rok a dedinka, do ktorej majú automobily vstup zakázaný. Jediný prostriedok na pohyb sú tu vlastné nohy alebo golfové vozíky . Za tri eurá sa dokonca lodným taxíkom dostanete na najdlhšiu pláž na Ischii – Maronti. Je dlhá dva a pol kilometra a pokrýva ju charakteristický čierny piesok. Súčasťou pláže sú rovnako sopečné výpary – fumaroly. Kuriozitou je, že miestni obyvatelia si v tomto piesku pečú kurčatá. A práve vďaka týmto prameňom a horúcim parám – tzv. fumarole – tu možno nájsť ďalšie termálne parky Afroditine a Apollónové záhrady a Tropical park.

Barano – posledná obec sa nachádza v blízkosti rokliny Cavascura, ktorá je najstaršími rímskymi kúpeľami, ktoré slúžia dodnes. Neďaleko od týchto kúpeľov sa nachádzajú veľmi významné pramene Olmitello a Nitrodi, ktoré sú oba pitné a zdraviu veľmi prospešné.

Ostrov Ischia však nie je tvorený len týmito obcami. Pod správu každej z nich patrí niekoľko menších dedín a dediniek, niektoré majú len zopár obyvateľov. Sú to napríklad Fontana, Calimera, Buonopane, Piedimonte, Testaccio, Panza, .... a iné. Viete ale, čo znamenajú v preklade slová Testaccio, Panza či Piedimonte? Sú to v miestnom dialekte názvy častí ľudského tela. Testaccio je hlava, Panza brucho a Piedimonte chodidlo. Jedna z legiend hovorí, že kedysi dávno existoval obor Tifon, ktorý bol zlý a chcel dobyť Olymp. Jupiter sa preto rozhodol, že ho potrestá a nechal ho na miestach dnešnej Ischie skamenieť. Obor sa veľmi nahneval, začal revať a chrliť oheň od hnevu. Potom začal plakať a napokon skamenel. Ostrov Ischia preto vraj predstavuje spiaceho obra (a pri troche fantázie to pri pohľade z mora možno aj odsúhlasiť). Jeho rev prirovnávali k explózii sopky, plač k vyvieraniu termálnych prameňov a spánok k sopečným výparom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára